Bloemen drogen uit eigen tuin

Droogbloemen uit eigen tuin zijn een creatieve én duurzame oplossing voor liefhebbers van gedroogde bloemen in huis. Van bloemenslingers, boeketten en decoratie tot los in een vaas: droogbloemen geven maanden of zelfs jarenlang plezier!

Droogbloemen uit de tuin: waar let je op?

Lang niet alle bloemen uit de tuin zijn geschikt voor het droogproces. Bloemsoorten die veel water bevatten, zoals tulpen, hyacinten, narcissen en amaryllissen hebben zachte stelen en zijn daardoor niet geschikt als droogbloemen.

Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen, zonnebloemen, lavendel of hortensia’s zijn ideaal. Deze droogbloemen behouden hun kleurtinten. Ook siergrassen, papavers, korenbloemen en distelsoorten zijn geschikt als droogbloemen.

Let op: witte droogbloemen ogen minder fraai, aangezien de blaadjes bruin worden. 

Hoe maak je droogbloemen uit de tuin?

  1. Bloemen drogen aan de lucht

Dit is een gemakkelijke en milieuvriendelijke techniek. Kies een ruimte die warm en donker is, zoals de zolder. Te veel licht laat de kleuren vervagen. Warmte versnelt het droogproces.

  • Verwijder overtollige blaadjes en bind de bloemen in kleine bosjes bijeen. Sorteer ze ook op soort. 

  • Hang de bloemen ondersteboven en los van elkaar in een goed geventileerde ruimte die niet vochtig is. 

  • Laat de bloemen tot in de kern drogen en wacht tot ze knisperend en bros aanvoelen. Dit kan twee tot acht weken duren, afhankelijk van het type bloem en de ruimte. 

  • Test de stengels door ze twee dagen in een vaas te zetten. Als de stengels flexibel zijn, moeten ze nog even drogen. Blijven ze rechtop staan? Dan is het droogproces voltooid!

  1. Bloemen drogen: silica gel

Geen geduld of zin om wekenlang te wachten op droogbloemen uit eigen tuin? Bloemen drogen met silica gel biedt snel resultaat. Silica gel bestaat uit absorberende kristallen die producten beschermen tegen vocht. Ideaal voor droogbloemen met delicate blaadjes, zoals madeliefjes, limonium, gipskruid of viooltjes.

  • Pak een platte bak die je luchtdicht kunt afsluiten en vul de bak met een laagje silica gel, ongeveer 1-2 cm.

  • Leg de bloemen voorzichtig op de gel en zorg ervoor dat de bloemen tegen elkaar aan liggen..

  • Schep de kristallen voorzichtig tussen en rond de bloemen, zodat ze mooi bedekt worden.

  • Sluit de bak af en let erop dat er geen lucht doordringt.

  • Na ca. 5 tot 7 dagen kun je de droogbloemen controleren en de kristallen voorzichtig met een penseel eraf borstelen. Als de bloemen te lang tussen de kristallen liggen, kunnen ze donker en broos worden.

  1. Bloemen drogen: glycerine

Al eens van glycerine gehoord? Deze kleur- en geurloze vloeistof trekt water aan en houdt vocht vast. Je vindt de stof bijvoorbeeld in huidverzorgingsproducten, maar je kunt er ook droogbloemen mee maken. Het vocht uit de bloemen en bladeren wordt door glycerine vervangen. Het resultaat: jarenlang plezier van droogbloemen uit de tuin, mits ze op een droge plek staan. 

  • Pak een vaas en giet er een beetje glycerine en twee delen kokend water in. Laat het water goed afkoelen. 

  • Laat de bloemen en planten volzuigen met water.

  • Snijd de uiteinden van de stelen af en laat ze 10 tot 15 cm in de glycerine staan. 

  • Zet de vaas op een donkere plek en controleer af en toe of je het water moet bijvullen.

  • Na een tot acht weken zijn de droogbloemen klaar. Haal de bloemen voorzichtig uit de vaas en spoel ze af met water. Op vloeipapier of ander absorberend materiaal kunnen ze nadrogen. Let op: de kleuren kunnen licht vervagen. 

  1. Droogbloemen uit de tuin in de bloemenpers

Herinner je je de schoolopdrachten van vroeger nog met gedroogde bloemen, bladeren en planten tussen een telefoonboek of encyclopedie? Met deze techniek kun je bloemen en planten tweedimensionaal drogen. Vervolgens kun je de droogbloemen op wenskaartjes plakken of inlijsten en ter decoratie aan de muur ophangen.

  • Leg wat vloeipapier samen met droogbloemen uit de tuin tussen dikke boeken. Een bloemenpers is ook een optie.

  • Houd de druk constant door een zwaar voorwerp op het boek te leggen. Hierdoor trekt het vocht uit de bloemen. Na twee tot acht weken is het droogproces voltooid. 

  • Zou je de kleur van roze, gele, blauwe en rode bloemen intact willen houden? Vervang het vloeipapier de eerste vijf dagen elke dag en vervolgens elke twee weken. Wordt het papier vochtig? Dan is het aan vervanging toe. 

Tip: Kies kleine, ongeschonden bloemen en laat de blaadjes van grotere bloemen (zonnebloemen, rozen) afzonderlijk drogen. Laat je de boeken achterwege en kies je voor de plantenpers? Met viooltjes, lavendel, geraniums en zinnia’s kun je ook mooie droogbloemen maken!

Bloemen drogen: extra tips

Droogbloemen staan graag op een droge plek. Plaats ze in een vaas en geef ze een mooie plek in de woonkamer of de hal in plaats van de badkamer. 

Bloemen die geen tekenen van verval vertonen en een mooie, diepe kleur hebben, kunnen rechtstreeks uit de tuin geplukt worden en een droogproces ondergaan.

Chat met ons